Wybór odpowiedniego opakowania dostarczanych później do sklepów produktów, to bardzo ważny element prowadzenia działalności w branży spożywczej. Obecnie większość producentów produktów spożywczych wykorzystuje do tego celu przede wszystkim opakowania foliowe. Jest to spowodowane tym, że takie opakowania gwarantują po prostu największe bezpieczeństwo transportu i przechowywania produktów spożywczych i jednocześnie też, dzięki możliwości nadania im niemal dowolnej estetyki, mają znaczenie marketingowe. Jakie opakowania foliowe są najczęściej stosowane?
Jakie wymagania są stawiane przed opakowaniami produktów spożywczych?
Producenci żywności stawiają stosowanym do jej pakowania opakowaniom wiele różnorodnych wymagań. Najważniejsze jest oczywiście bezpieczeństwo produktów i to, żeby zastosowane opakowanie dało możliwość dostarczenia produktu w nienaruszonym stanie do klienta końcowego, czyli do osoby, która kupi ten produkt w sklepie. Opakowanie koniecznie musi również zapewnić produktowi spożywczemu brak kontaktu z czynnikami zewnętrznymi. Powinno się więc charakteryzować dużą wytrzymałością na uszkodzenia mechaniczne. Musi być też odporne na działanie czynników zewnętrznych, czyli m.in. na zwiększoną wilgotność czy kontakt z różnego typu środkami chemicznymi.
Ważnym zadaniem zastosowanego opakowania produktu jest też to, żeby można im było nadać efektowny wygląd. W dzisiejszych czasach wyróżnienie swojego produktu na tle konkurencji ma bardzo duże znaczenie. Na szczęście dostępnych jest bardzo dużo sposobów na to, żeby to osiągnąć. Na stosowanych opakowaniach foliowych można np. umieścić bardzo wyraziste i zwracające na siebie uwagę wzory. W tym celu można np. wykorzystać możliwości druku fleksograficznego.
Na co zwracać uwagę, wybierając opakowania produktów spożywczych?
Obecnie stosowane do pakowania produktów spożywczych opakowania foliowe mogą być wykonane z różnych materiałów.
Jak tłumaczy nasz rozmówca, specjalista i doradca klientów z firmy Supravis w Bydgoszczy, która jest jednym z największych w Polsce producentów opakowań foliowych: Wybierając najlepszy materiał trzeba przede wszystkim wiedzieć, w jakich warunkach produkty będą przechowywane. Na pewno stosowane rodzaje opakowań muszą posiadać certyfikaty, które potwierdzają, że dany materiał jest na pewno w pełni bezpieczny dla zdrowia. Istotne jest także to, czy ma on atest PZH. Tylko wtedy dane opakowania mogą mieć kontakt z żywnością.
Przykłady stosowanych rodzajów opakowań produktów spożywczych
W opakowaniach foliowych obecnie można przechowywać praktycznie każdy rodzaj żywności. Często w folie są pakowane nawet warzywa i owoce.
Bardzo często stosowane, m.in. w branży mleczarskiej, są np. worki do pakowania próżniowego PAPE. Takie opakowania bardzo dobrze zabezpieczają produkty przede wszystkim przed czynnikami zewnętrznymi. Dzięki nim produkty nie tracą zawartych w nich składników odżywczych, dużo wolniej się też psują oraz są doskonale chronione przed wysuszeniem. Ich głównym zadaniem jest ochrona żywności przed dopływem tlenu, który zawsze powoduje jej szybsze psucie.
Innym rodzajem folii do pakowania produktów spożywczych są np. rękawy foliowe i rękawy termokurczliwe. Wszystkie wskazane opakowania mogą mieć być złożone z wielu warstw, dzięki czemu jeszcze lepiej będą chroniły schowane w nich produkty. Istnieją także rodzaje opakowań foliowych, które są stworzone specjalnie z myślą o konkretnych rodzajach produktów spożywczych, np. osłonki barierowe do wędlin.