Kolonoskopia jest badaniem przewodu pokarmowego, celem którego jest zbadanie stanu jelita grubego i końcowego odcinka jelita cienkiego i wykrycie chorób. Dla przeprowadzenia tego badania lekarz wprowadza przez usta pacjenta doodbytniczo giętką rurkę z małą kamerą na końcu.
Kolonoskopia jest mało przyjemnym badaniem, a dla niektórych pacjentów, niestety, może być bolesne. Dlatego zawsze to badanie odbywa się pod znieczuleniem miejscowym, rzadko pod pełną narkozą, a w przypadku dzieci pod znieczuleniem ogólnym. Trwa, zazwyczaj, około kilkudziesięciu minut.
A żeby wszystko było dobrze pod czas przeprowadzania badania i po nim warto dotrzymać się „diety”. Dotyczy to, między innymi napojów, takich jak kawa.
Co można spożywać, a czego warto unikać przed kolonoskopią
Warto prawidłowo przygotować się do badania. Pacjent musi być dobrze przeczyszczony, dlatego lekarz zawsze zaleca do tego odpowiednią dietę.
Najczęściej ta dieta wygląda następująco:
– na tydzień przed warto unikać:
- spożycia wszelkich ziaren (w tym pieczywa ziarnastego)
- ciężkotrawnych owoców (np. gruszki, czereśnie, owoce suszone lub w syropach)
- buraków
– od 72 do 24 godzin przed:
- trzeba pozostać na diecie płynnej
- unikać spożywania męsa, ziemniaków i różnego pieczywa
- nie pić napojów alkoholowych, gazowanych i kawy
- pić więcej wody (niegazowanej)
- przyjąć środki przeczyszczające (tak, jak zalecał lekarz!)
– bezpośrednio przed kolonoskopią (podaje lekarz)
- środki uspokajające
- znieczulenie
Po kolonoskopii
Od razu po kolonoskopii należy skorzystać z toalety. Potem pacjent może spokojnie wracać do domu.
W domu pacjent powinien dotrzymywać się wszystkich zaleceń lekarza, które stanowią klucz do szybkiego powrotu do zdrowia.
Organizm będzie potrzebować czasu na regenerację, więc warto unikać potraw ciężkotrawnych zastępując ich jedzeniem płynnym i łatwostrawnych. Dotyczy to też napojów słodkich lub zawierających kofeinę.
Należy zadbać o aktywności fizyczne. Można wykonywać umiarkowane, ale regularne ćwiczenia fizyczne. Oni też mają pozytywny wpływ na regenerację.
Kiedy można wypić kawę po kolonoskopii
Przede wszystkim trzeba skonsultować się z lekarzem, bo właśnie on najlepiej dostosuje wszystkie zalecenia z uwzględnieniem indywidualnych potrzeb oraz aspektów zdrowotnych pacjenta.
Trzeba zaczekać ze spożyciem kawy po badaniu kolonoskopii. Często ona może drażniąco działać na jelita. Więc nie warto spożywać ją po kolonoskopii od razu. Należy odczekać minimum 24 godziny, a czasami nawet kilka dni.
Spożywanie kawy w odpowiednich ilościach ma też pozytywny wpływ na regenerację organizmu. Ona zawiera polifenole, substancję działającą przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie. Jej spożycie minializuje ryzyko podrażnienia jelit.
Najlepiej wybrać kawę o łagodnym smaku, najlepiej rozpuszczalną lub zieloną. Ale nie warto dodawać do niej mleka, a nawet cukru, ponieważ ona może dodatkowo obciążać jelitę.
Ważnym jest spożycie dużej ilości wody, a kawa nią nie jest. Na początku należy nie przekraczać jednej lub dwóch filiżanek na dobę.