Piwa konopne wzbudzają kontrowersje od momentu pojawienia się na rynku. Szybko znalazły jednak swoje niewielkie, ale oddane grono miłośników, którzy cenią je przede wszystkim za niepowtarzalny smak i zdolność do poprawy nastroju. Chciałbyś spróbować piwa konopnego, ale zastanawiasz się, czy to dobry trunek dla Ciebie? Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się, jak produkuje się piwo konopne, jak ono smakuje i dlaczego może być dobre dla zdrowia.

Czym jest piwo konopne?

Piwo konopne to rodzaj piwa rzemieślniczego. Warzy się je podobnie do tradycyjnego piwa, ale z dodatkiem nasion lub kwiatów konopi. Do produkcji piwa konopnego wykorzystuje się przede wszystkim te odmiany konopi włóknistych, które nie zawierają THC, czyli substancji wykazującej działanie psychoaktywne, a jedynie CBD. Dzięki temu może być ono legalnie sprzedawane w sklepach, podobnie jak preparaty na bazie CBD. Co ciekawe, konopie nie są wcale tak nietypowym dodatkiem do piwa, jak mogłoby się to wydawać – charakterystyczny dla tego trunku chmiel również należy do rodziny konopiowatych.

Smak piwa konopnego

Piwo konopne dość znacząco różni się w smaku od tradycyjnego piwa. Charakterystyczne są dla niego oczywiście nuty ziołowe pochodzące z konopi, które w zależności od piwa mogą być mniej lub bardziej wyraźne. Poza tym często wyczuwalne są nuty chmielowe i kwiatowe. Piwo konopne zwykle cechuje się wyraźną goryczką, która jest efektem obecności kwasów alfa. Na rynku dostępnych jest wiele piw tego typu, które różnią się między sobą smakiem. To zarówno trunki, w których wyczuwalne są przede wszystkim nuty konopne, jak i takie, które zawierają rozmaite dodatki, na przykład w postaci tropikalnych owoców.

Piwo dobre dla zdrowia

Piwo konopne zawiera CBD. To substancja, która działa uspokajająco i przeciwbólowo. Reguluje przebieg snu i wykazuje właściwości neuroprotekcyjne, czyli chroni komórki nerwowe przed uszkodzeniem. Wartym uwagi piwem konopnym dostępnym od niedawna na polskim rynku jest Pilsvar Konopniak, warzony przez browar rzemieślniczy Pilsweizer z Grybowa. To ciekawa alternatywa dla popularnych piw z suszem konopnym. Jako jedyne piwo konopne na polskim rynku zawiera co najmniej 7 naturalnych fitoskładników: flawonoidów i terpenów. Dzięki temu Pilsvar Konopniak nie tylko dobrze smakuje i poprawia humor, ale także pozytywnie wpływa na zdrowie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj