Charakterystyka i sposób wykorzystania papieru pakowego

Papier pakowy to nic innego, jak rodzaj kartonu, który służy do zabezpieczania wysyłanych towarów, tak aby nie uległy zniszczeniu w drodze z punktu A do punktu B. Jest dobrze sprawdzającą się oraz o wiele bardziej ekologiczną alternatywą dla folii plastikowej, która jeszcze do niedawna zajmowała pierwsze miejsce w kategorii materiałów do pakowania. Największą zaletą papieru pakowego jest możliwość ozdabiania, urozmaicania i indywidualizowania go, na przykład na życzenie firmy, która chce umieścić na nim swoje logo. Dowiedz się więcej na temat papieru pakowego.

Papier pakowy – ekologiczny materiał do pakowania paczek

Papier pakowy można podzielić na kilka rodzajów, a ich różnice wynikają najczęściej z tego, do czego produkt ten zostanie wykorzystany. Papiery do pakowania różnią się od siebie przede wszystkim gramaturą, która w znacznym stopniu wpływa na sztywność i wytrzymałość tego materiału. Trwałość i odporność papieru pakowego jest różna w zależności od użytej technologii produkcji oraz samego materiału z jakiego powstał. Produktów tych używa się najczęściej jako przekładki lub podkładki do paczek, jednak zdarza się, że same w sobie stanowią również opakowanie. Jednak na tym zastosowanie papieru pakowego się nie kończy. Papiery pakowe znajdują też swoje zastosowanie w produktach takich jak torby, worki i wypełniacze amortyzujące zawartość paczki przed wstrząsami lub zniszczeniem, a wiele firm coraz częściej wykorzystuje je do pakowania swoich zamówień jako atrakcyjny i ekologiczny element ozdobny. Dobrej jakości papiery pakowe posiadają wszystkie [potrzebne atesty, dzięki czemu mogą być wykorzystywane do pakowania artykułów spożywczych i żywności, co znajduje swoje zastosowania na przykład w papierowych woreczkach śniadaniowych.

Papier pakowy – szary lub biały

Najpopularniejszym, najchętniej wykorzystywanym i najtańszym papierem pakowym jest papier szary, inaczej nazywany makulaturowym. Papier siarczanowy to tak zwany Kraftliner, który wytwarza się z masy celulozowej, jednak najszlachetniejszym ze wszystkich jest papier prążkowany. Jest on bardzo gładki, posiada charakterystyczny połysk oraz dużą wytrzymałość. Papier Kraftliner oraz papier prążkowany są produktami nadającymi się do kontaktu z żywnością. Natomiast papier biały, czyli półpergamin, jest o wiele cieńszy i droższy od szarego, choć tak samo jak Kraftliner i papier prążkowany można go używać do pakowania żywności. Szczegóły dotyczące formatu i wielkości papieru pakowego są z klientem ustalane indywidualnie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj